16 februari 2022

Hoe breng je behang met een verspringende aanzet aan op de muur?

Wil je behang met een verspringende aanzet gaan aanbrengen op de muur? Lees dan goed onderstaand artikel door en combineer deze met één van onze andere behang instructies. Heb je vragen of kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Geschreven door Bram
Interieur adviseur bij Be Inhouse

In dit artikel leggen wij jou uit hoe jij behang met een verspringende aanzet in 3 stappen eenvoudig kunt aanbrengen. Als het door jou gekozen behang een verspringende aanzet heeft, moet je rekening houden met een tekening. Van een verspringende aanzet is er sprake als het ontbrekende deel van de tekening zich niet op dezelfde horizontale hoogte van de baan bevindt. 

Voor het daadwerkelijk aanbrengen van het behang met een vlies of papier rug verwijzen wij jou graag naar onderstaande artikelen. 

Controleer goed of jouw behang een verspringende aanzet heeft. Op de rol zelf kun je dit herkennen aan het icoon zoals links weergeven. Dit icoon vindt je op de instructie die bij het behang wordt meegeleverd. Ook kun je op de productpagina van het behang op onze website vinden welke aanzet het behang heeft. Is het toch een verspringende aanzet? Lees dan hier de uitleg voor een rechte aanzet.

Stap 1 – Banen op maat snijden

We beginnen met het afrollen van het behang van de rol. Op het label die bij het behang geleverd is en op de productpagina van het behang op onze website staat de hoogte en de verspringing van het patroon vermeldt. Het aantal centimeter dat op de rol bij de aanzet vermeld staat, is het aantal centimeter waarmee de aanzet verspringt. Met een meetlint kun je eenvoudig het patroon opzoeken en herkennen. 

Meet de eerste baan af volgens de hoogte van de muur. Houd er hierbij rekening mee hoe je het patroon graag op de muur wilt zien. Reken boven en onderaan minstens 5 cm extra. Snijd nu de eerste baan af, bij voorkeur in een neutraal deel van het patroon. 

Schuif de eerste baan naar de zijkant van de tafel en rol daarnaast de tweede baan af. Leg deze baan zo naast de eerste baan dat het patroon exact overeenkomt met de eerste baan. Let er hierbij op dat de tweede baan even lang is als de eerste baan.

Het patroon is nu versprongen ten opzichte van de eerste baan. De hoogte van deze verspringing moet exact overeenkomen met het aantal centimeters dat vermeld staat bij het product. 

Rol nu de derde baan af zodat deze precies overeenkomt met de eerste baan. Houdt ook hierbij rekening met minstens 5 cm boven en onderaan en snijdt de baan af. Rol de vierde baan ook af en zorg dat deze vervolgens overeenkomt de tweede baan. Herhaal dit proces totdat je de aantal benodigde banen afgesneden hebt.

Stap 2 – Behang voorbereiden

Als de banen afgesneden zijn, nummer deze dan op de achterkant in de volgorde zoals deze zijn afgesneden. Nummer de positie van de banen ook op de muur. Je kunt nu gaan starten met het behangen van de banen in de juiste volgorde.

Stap 3 – Banen aanbrengen op de muur

Voor het daadwerkelijk aanbrengen van het behang met een vlies of papier rug verwijzen wij jou graag naar onderstaande artikelen. 

Let er bij elke baan op dat het patroon mooi aansluit op de vorige baan. Wanneer je alle banen hebt aangebracht zie je dat het patroon per baan verspringt.

Video instructie

Toch persoonlijk advies nodig? Ik (Bram) of mijn collega’s helpen je graag!

Kom je er toch niet helemaal uit? Geen paniek! Wij bieden je graag ondersteuning zodat jij jouw nieuwe behang met een verspringende aanzet op de juiste manier aan kunt brengen op de muur.

Gerelateerde artikelen

  • Gratis verzending Gratis verzending
  • Persoonlijk advies Persoonlijk advies
  • Gratis achteraf betalen Gratis achteraf betalen
  • Showroom in Enschede Showroom in Enschede