17 november 2022

Papierbehang aanbrengen op de muur

Zit jij er over na te denken om jouw nieuwe papierbehang zelf te gaan plakken? In dit artikel nemen wij jou stap voor stap mee door alle handeling om uiteindelijk tot het perfecte eindresultaat te komen.

Geschreven door Bram
Interieur adviseur bij Be Inhouse

Zit jij er over na te denken om jouw nieuwe papierbehang zelf te gaan plakken? Dat kunnen wij goed begrijpen omdat het namelijk eenvoudig is om zelf te doen! Het is wel belangrijk dat je de instructies goed door leest voordat je gaat beginnen. Wij hebben deze voor jou toegevoegd aan de doos van het behang. Hierop lees je onder andere dat er verschil zit in de rug van het behang.

Controleer goed of jouw behang een papier rug heeft. Op de productpagina van het behang op onze website en op de rol zelf vind je welke rug het behang van jouw keuze heeft.

Wil je toch een ander behang aanbrengen? Klik dan op de instructie die geschikt is voor jou behang:

 1. Vinyl behang met een papierrug aanbrengen op de muur
 2. Vliesbehang aanbrengen op de muur

In dit artikel leggen wij jou voor een papierbehang uit welke stappen jij moet nemen om tot het perfecte eindresultaat te komen. In onderstaand artikel beschrijven wij welke verschillende handelingen je tijdens het behangen moet uitvoeren. Maar voordat je begint is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen zodat jouw behang klus zo soepel mogelijk verloopt.

Stap 1 – Voorbereiding papierbehang aanbrengen

Voordat je begint met behangen van jouw nieuwe papierbehang is het handig dat je alle materialen en gereedschappen verzamelt. Voor deze klus heb je nodig:

 1. Behang
 2. Behanglijm
 3. Breekmes
 4. Behangtafel
 5. Aandrukspatel
 6. Aandrukroller
 7. Waterpas, schietlood of een laser
 8. Behangkwast
 9. Behanglijmroller
 10. Naadroller
 11. Rechthoekige verfemmer
 12. Ladder

Wanneer je alle materialen en gereedschappen hebt verzameld start je met het doorlezen van de bijgeleverde instructies. Hier staat onder andere de behang richting en de rug van het behang op beschreven. Negeer de bijgeleverde instructies niet en lees deze toch goed door. Deze bevatten veel nuttige informatie.

Controleer tevens of de behangrollen hetzelfde referentie en fabricagenummer hebben. Dit voorkomt eventuele kleurverschillen tussen banen. Zijn deze niet hetzelfde? Neem dan contact met ons op. Rol de muurbekleding nu af en controleer het behang goed op eventuele fouten.

Je bent nu klaar om te starten met behangen. Maar voordat je begint is het wel belangrijk dat de muur goed schoongemaakt is, deze geen oneffenheden bevat en is voor geïmpregneerd met een speciale primer.

Stap 2 – Begin punt bepalen

De eerste baan die je zometeen gaat plakken is de tweede baan gemeten vanuit de hoek. Om het startpunt van de tweede baan te bepalen meet je hiervoor de breedte van het behang (voorbeeld: 90 cm). Trek hier 2 centimeter vanaf. In dit geval houd je dus 88 cm over. Meet dit vanuit de hoek en zet een streep op de muur.

Op het punt waar je zojuist een streep op de muur hebt gezet gaan we nu een loodrechte lijn trekken. Gebruik hiervoor een waterpas, schietlood of laser.

Stap 3 – Banen op maat snijden

We gaan nu het aantal benodigde banen op maat snijden. Meet hiervoor eerst de totale breedte van de muur en deel dit door de breedte van het behang. Je weet nu hoeveel banen we moeten gaan snijden. Meet nu de hoogte van de muur en reken hierbij 10 centimeter extra. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk niet te kort komt als het plafond of de vloer niet helemaal recht is.

Rol het behang uit op een behangtafel en snijd het behang op maat. Hiervoor is het handig dat je het behang eerst dubbelvouwt en vervolgens de vouwlijn doorsnijdt. Markeer telkens de bovenkant van de baan. Alle banen moeten in dezelfde richting worden gehangen. Tenzij dit op de voorschriften anders vermeld staat.

Stap 4 – Lijm voorbereiden en papierbehang inlijmen

Het is nu tijd om de banen in te gaan lijmen. Pak een emmer voor de behanglijm en los hierin de poederlijm met de juiste hoeveelheid water op of roer de kant er klare behanglijm – Perfax Ready&Roll Papier – goed door . Let hierbij op de voorschriften die op de verpakking van de lijm beschreven staan. Leg de eerste baan op de behangtafel. Zorg dat de baan gelijk ligt met de rand van de behangtafel. Dit voorkomt lijmvlekken op de tafel.

Lijm nu de eerste baan ruim voldoende en egaal in met behulp van een behangkwast. Vouw de uiteinden van het behang voorzichtig naar het midden toe dicht en plaats daarbij de randen perfect op elkaar. Zo voorkom je dat de lijm op de zijkant niet uitdroogt. Laat de lijm nu inweken volgens de vermelde inweektijd. Deze kun je terugvinden op het etiket van het behang. Als de inweektijd is verstreken, is de baan maximaal uitgezet en kun je gaan beginnen met behangen.

Stap 5 – Tweede baan plakken

Nu we het behang hebben laten inweken en de lijm op het behang zit kunnen we gaan beginnen met behangen.

Open het bovenste stuk (de eerste helft) van de baan en plaats deze netjes tegen de loodlijn op de muur. Houd hierbij boven en onderaan een klein beetje overschot. Druk het eerste gedeelte zachtjes aan met een aandrukroller. Open nu het onderste gedeelte van de baan en plaats ook deze tegen de loodlijn op de muur. Druk nu de gehele baan zachtjes aan met een aandrukroller. Werk vanuit het midden naar de zijkanten toe. Let er hierbij op dat je eventuele blaasjes die onder het behang kunnen zitten verwijderd.

Duw de muurbekleding boven en onderaan stevig aan met een aandrukspatel. Zet het breekmes tegen de aandrukspatel en snijd de overtollige delen van het behang weg. Werk hierbij altijd met een scherp mes. Wij willen jou bij voorkeur aanraden om voor elk snijstuk een nieuw deel van het breekmes te gebruiken.

Stap 6 – Eerste baan plakken

We gaan nu de eerste baan in de hoek van de muur plakken. Uiteraard tegen de zojuist geplakte tweede baan aan. Herhaal hiervoor eerst stap 4.

Plaats de eerste baan nu voorzichtig van boven naar beneden tegen de tweede baan aan. Houd hierbij de methode aan zoals vermeld onder stap 5. Druk ook deze baan zachtjes aan met een aandrukroller en druk de naad tussen beide banen aan met een naadroller.

Duw de muurbekleding boven, onderaan en in de hoek stevig aan met een aandrukspatel. Zet het breekmes tegen de aandrukspatel en snijd de overtollige delen van het behang weg. Werk hierbij altijd met een scherp mes. Wij willen jou bij voorkeur aanraden om voor elk snijstuk een nieuw deel van het breekmes te gebruiken.

Werk je met afwasbare muurbekleding? Zorg er dan voor dat je elke baan schoon wrijft met een spons en zuiver water. Je kunt hierbij ook eventueel het plafond, de vloer en plinten schoonmaken.

Stap 7 – Plak de overige banen papierbehang

Nadat je de eerste twee banen hebt geplakt gaan we nu verder met de derde baan. Houd hierbij de methode aan zoals vermeld onder stap 5. Herhaal ook de stappen zoals vermeld onder stap 4. Plaats de derde baan voorzichtig van boven naar beneden tegen de tweede baan aan en snijd ook hier de overtollige delen af.

Controleer voor de zekerheid na drie banen of het resultaat van het behang goed is. Ga vervolgens op dezelfde manier verder met de overige banen. De hoek werk je weer af zoals je dit ook bij stap 6 hebt gedaan.

Op naar een prachtig eindresultaat met papierbehang!

Je hebt nu gelezen hoe je stap voor stap tot een mooi eindresultaat met een papierbehang komt. Neem de stappen rustig door of bekijk het filmpje hieronder en ga zelf aan de slag. Neem vooral de tijd en de ruimte, dit zorgt meestal voor het mooiste resultaat. Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met onze klantenservice en wij helpen jou graag verder.

Video instructie Papierbehang aanbrengen op de muur

Direct starten?

Wil jij gelijk aan de slag? Dan adviseren wij jou Perfax Ready&Roll Papier Behanglijm. Deze lijm wordt geadviseerd voor al het behang met een papier rug. 1 kg is nodig voor ongeveer 5 á 6 m2.

 • Gratis verzending Gratis verzending
 • Persoonlijk advies Persoonlijk advies
 • Gratis achteraf betalen Gratis achteraf betalen
 • Showroom in Enschede Showroom in Enschede