Arte Monsoon 2.0 Facet – 75301A
17 november 2022

Vinylbehang met een papierrug aanbrengen op de muur

Zit jij er over na te denken om jouw nieuwe vinylbehang met een papierrug zelf te gaan plakken? In dit artikel nemen wij jou stap voor stap mee door alle handeling om uiteindelijk tot het perfecte eindresultaat te komen.

Zit jij er over na te denken om jouw nieuwe vinyl behang met een papierrug zelf te gaan plakken? Dat kunnen wij goed begrijpen omdat het namelijk eenvoudig is om zelf te doen! Het is wel belangrijk dat je de instructies goed door leest voordat je gaat beginnen. Wij hebben deze voor jou toegevoegd aan de doos van het behang. Hierop lees je onder andere dat er verschil zit in de rug van het behang.

Controleer goed of jouw behang een vinyl afwerking met een papier rug heeft. Op de productpagina van het behang op onze website en op de rol zelf vind je welke rug het behang van jouw keuze heeft.

Wil je toch een ander behang aanbrengen? Klik dan op de instructie die geschikt is voor jou behang:

 1. Papierbehang aanbrengen op de muur
 2. Vliesbehang aanbrengen op de muur

In dit artikel leggen wij jou voor een Vinyl behang met een papierrug uit welke stappen jij moet nemen om tot het perfecte eindresultaat te komen.

De methode die hier wordt uitgelegd wordt ook wel de alternatieve methode genoemd en is alleen mogelijk met Arte ClearPro. Deze lijm bevat minder water dan normale behanglijm en is daardoor sterker. Bij deze methode gaan we het behang nat maken en het is daarom belangrijk dat de muurlijm sterk genoeg is.

In onderstaand artikel beschrijven wij welke verschillende handelingen je tijdens het behangen moet uitvoeren. Maar voordat je begint is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen zodat jouw behang klus zo soepel mogelijk verloopt.

Stap 1 – Voorbereiding aanbrengen vinylbehang

Voordat je begint met behangen van jouw nieuwe vinylbehang met papierrug is het handig dat je alle materialen en gereedschappen verzamelt. Voor deze klus heb je nodig:

 1. Behang
 2. Behanglijm
 3. Breekmes
 4. Behangtafel
 5. Aandrukspatel
 6. Aandrukroller
 7. Waterpas, schietlood of een laser
 8. Behangkwast
 9. Behanglijmroller
 10. Naadroller
 11. Rechthoekige verfemmer
 12. Ladder

Wanneer je alle materialen en gereedschappen hebt verzameld start je met het doorlezen van de bijgeleverde instructies. Hier staat onder andere de behang richting en de rug van het behang op beschreven. Lees dit goed door.

Bij de alternatieve methode ga je een alternatief op de voorgeschreven plaatsingsmethode hanteren. Negeer de bijgeleverde instructies niet en lees deze toch goed door. Deze bevatten veel andere nuttige informatie.

Controleer tevens of de behangrollen hetzelfde referentie en fabricagenummer hebben. Dit voorkomt eventuele kleurverschillen tussen banen. Zijn deze niet hetzelfde? Neem dan contact met ons op. Rol de muurbekleding nu af en controleer het behang goed op eventuele fouten.

Je bent nu klaar om te starten met behangen. Maar voordat je begint is het wel belangrijk dat de muur goed schoongemaakt is, deze geen oneffenheden bevat en de muur is voor geïmpregneerd met een speciale primer.

Stap 2 – Begin punt bepalen van het vinylbehang

De eerste baan die je zometeen gaat plakken is de tweede baan gemeten vanuit de hoek. Om het startpunt van de tweede baan te bepalen meet je hiervoor de breedte van het behang (voorbeeld: 90 cm). Trek hier 2 centimeter vanaf. In dit geval houd je dus 88 cm over. Meet dit vanuit de hoek en zet een streep op de muur.

Op het punt waar je zojuist een streep op de muur hebt gezet gaan we nu een loodrechte lijn trekken. Gebruik hiervoor een waterpas, schietlood of laser.

Stap 3 – Banen op maat snijden

We gaan nu het aantal benodigde banen op maat snijden. Meet hiervoor eerst de totale breedte van de muur en deel dit door de breedte van het behang. Je weet nu hoeveel banen we moeten gaan snijden. Meet nu de hoogte van de muur en reken hierbij 10 centimeter extra. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk niet te kort komt als het plafond of de vloer niet helemaal recht is.

Rol het behang uit op een behangtafel en snijd het behang op maat. Hiervoor is het handig dat je het behang eerst dubbelvouwt en vervolgens de vouwlijn doorsnijdt. Markeer telkens de bovenkant van de baan. Alle banen moeten in dezelfde richting worden gehangen. Tenzij dit op de voorschriften anders vermeld staat.

Stap 4 – Vinylbehang bevochtigen en muur voor de eerste baan inlijmen

Het is nu tijd om de muren in te gaan lijmen en de banen vochtig te maken met een spons. Pak een emmer met zuiver koud water en bevochtig daarin een spons. Bevochtig nu de eerste baan ruim voldoende en egaal met behulp van de spons. Let hierbij op dat je goed tot aan de randen werkt. Vouw de uiteinden van het behang naar het midden toe dicht en plaats daarbij de randen perfect op elkaar. Laat het water inweken en houd hierbij een inweektijd van 8 tot 10 minuten aan.

Bij deze methode voor vinylbehang met een papierrug is het van belang om de lijm rechtstreeks op de muur aan te brengen. Hiervoor is het noodzakelijk gebruik te maken van Arte ClearPro behanglijm zoals eerder beschreven. Open de pot ClearPro en roer deze voor gebruik goed door. Giet de lijm vervolgens in een vierkante behangemmer.

We gaan starten met de tweede baan (rechts naast de loodlijn). Lijm eerst de boven en onderkant van de wand in met een behangkwast en lijm de volledige muur verder in met een behangroller. Verdeel de lijm hierbij iets breder dan de totale breedte van de baan. Let op dat je de behanglijm egaal en voldoende dik op de muur smeert. Pas hierbij op dat je het er niet te dik op smeert. Je hebt dan de kans dat het behang te nat wordt en gaat bobbelen.

Vouw na de inweektijd de banen open en rol ze vervolgens met de tekening van het behang naar binnen. De achterkant is nu dus de buitenkant. Let er hierbij op dat de markering die je eerder hebt gezet nu aan de buitenkant (het begin) van de rol zit.

Werk direct verder met deze rol naar stap 5 zodat het behang geen tijd heeft om verder op te drogen.

Stap 5 – Tweede baan plakken

Nu we het behang hebben laten inweken en de lijm op de muur zit kunnen we gaan beginnen met behangen.

Plaats de tweede baan van boven naar beneden tegen de getekende loodlijn aan. Houd hierbij boven en onderaan een klein beetje overschot. Druk het behang zachtjes aan met een aandrukroller of een aandrukspatel. Werk vanuit het midden naar de zijkanten toe. Let er hierbij op dat je eventuele blaasjes die onder het behang kunnen zitten verwijderd.

Duw de muurbekleding boven en onderaan stevig aan met een aandrukspatel. Zet het breekmes tegen de aandrukspatel en snijd de overtollige delen van het behang weg. Werk hierbij altijd met een scherp mes. Wij willen jou bij voorkeur aanraden om voor elk snijstuk een nieuw deel van het breekmes te gebruiken.

Stap 6 – Eerste baan plakken

We gaan nu de eerste baan in de hoek van de muur plakken. Uiteraard tegen de zojuist geplakte tweede baan aan. Herhaal hiervoor eerst stap en lijm de hoek van de muur in met een behangkwast.

Plaats de eerste baan nu voorzichtig van boven naar beneden tegen de tweede baan aan. Houd hierbij de methode aan zoals vermeld onder stap 5. Druk ook deze baan zachtjes aan met een aandrukroller of aandrukspatel en druk de naad tussen beide banen aan met een naadroller.

Duw de muurbekleding boven, onderaan en in de hoek stevig aan met een aandrukspatel. Zet het breekmes tegen de aandrukspatel en snijd de overtollige delen van het behang weg. Werk hierbij altijd met een scherp mes. Wij willen jou bij voorkeur aanraden om voor elk snijstuk een nieuw deel van het breekmes te gebruiken.

Zorg er voor dat je elke baan schoon wrijft met een spons en zuiver water. Je kunt hierbij ook eventueel het plafond, de vloer en plinten schoonmaken.

Stap 7 – Plak de overige banen vinylbehang

Nadat je de eerste twee banen hebt geplakt gaan we nu verder met de derde baan. Houd hierbij de methode aan zoals vermeld onder stap 4 en vervolgens ga je direct door naar stap 5. Plaats de derde baan voorzichtig van boven naar beneden tegen de tweede baan aan en snijd ook hier de overtollige delen af.

Controleer voor de zekerheid na drie banen of het resultaat van het behang goed is. Ga vervolgens op dezelfde manier verder met de overige banen. De hoek werk je weer af zoals je dit ook bij stap 6 hebt gedaan.

Op naar een prachtig eindresultaat met vinyl!

Je hebt nu gelezen hoe je stap voor stap tot een mooi eindresultaat met een vinylbehang met papierrug komt. Neem de stappen rustig door of bekijk de video instructie hieronder en ga zelf aan de slag. 

Neem vooral de tijd en de ruimte, dit zorgt meestal voor het mooiste resultaat. Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met onze klantenservice en wij helpen jou graag verder.

Video instructie Vinylbehang met een papierrug

Direct starten?

Wil jij gelijk aan de slag? Dan adviseren wij jou de Arte ClearPro Behanglijm. Deze lijm wordt geadviseerd voor al het behang van Arte. 1 kg is nodig voor ongeveer 5 á 6 m2

 • Gratis verzending Gratis verzending
 • Persoonlijk advies Persoonlijk advies
 • Gratis achteraf betalen Gratis achteraf betalen
 • Showroom in Enschede Showroom in Enschede