15 januari 2022

Vliesbehang aanbrengen op de muur

Zelf je nieuwe vliesbehang op de muur aanbrengen? Goede keuze, want het is eenvoudig om zelf te doen! In dit artikel leggen wij jou in 7 stappen uit hoe jij tot het perfecte resultaat komt.

Geschreven door Bram
Interieur adviseur bij Be Inhouse

Zit jij er over na te denken om jouw nieuwe vliesbehang zelf te gaan plakken? Heel goed, want het is namelijk eenvoudig om zelf te doen! Belangrijk is dat je de instructies goed door leest. Wij hebben deze voor jou toegevoegd aan de doos van het behang. Hierop lees je onder andere dat er verschil zit in de rug van het behang.

Controleer goed of jouw behang een vlies rug heeft. Op de rol zelf of op de productpagina van het behang op onze website vind je welke rug het behang van jouw keuze heeft.

Wil je toch een ander behang aanbrengen? Klik dan op de instructie die geschikt is voor jou behang:

  1. Vinyl behang met een papierrug aanbrengen op de muur
  2. Papierbehang aanbrengen op de muur

In dit artikel leggen wij jou voor een vliesbehang uit welke stappen jij moet nemen om tot het perfecte eindresultaat te komen. Maar voordat je begint is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen zodat jouw behangklus zo soepel mogelijk verloopt.

Stap 1 – Voorbereiding treffen

Voordat je begint met behangen is het handig dat je alle materialen en gereedschappen verzamelt. Voor deze klus heb je nodig:

  1. Behang
  2. Behanglijm
  3. Breekmes
  4. Behangtafel
  5. Aandrukspatel
  6. Aandrukroller
  7. Waterpas, schietlood of een laser
  8. Behangkwast
  9. Behanglijmroller
  10. Naadroller
  11. Rechthoekige verfemmer
  12. Ladder

Wanneer je alle materialen en gereedschappen hebt verzameld start je met het doorlezen van de bijgeleverde instructies. Hier staat onder andere de behang richting en de rug van het behang op beschreven. Lees dit goed door. Controleer tevens of de behangrollen hetzelfde referentie en fabricagenummer hebben. Dit voorkomt eventuele kleurverschillen tussen banen. Zijn deze niet hetzelfde? Neem dan contact met ons op. Rol de muurbekleding nu af en controleer het behang goed op eventuele fouten.

Je bent nu klaar om te starten met behangen. Maar voordat je begint is het wel belangrijk dat de muur goed schoongemaakt is, deze geen oneffenheden bevat en is voor geïmpregneerd met een speciale primer.

Stap 2 – Begin punt bepalen

De eerste baan die je zometeen gaat plakken is de tweede baan gemeten vanuit de hoek. Om het startpunt van de tweede baan te bepalen meet je hiervoor de breedte van het behang (voorbeeld: 90 cm). Trek hier 2 centimeter vanaf. In dit geval houd je dus 88 cm over. Meet dit vanuit de hoek en zet een streep op de muur.

Op het punt waar je zojuist een streep op de muur hebt gezet gaan we nu een loodrechte lijn trekken. Gebruik hiervoor een waterpas, schietlood of laser.

Stap 3 – Banen op maat snijden

We gaan nu het aantal benodigde banen op maat snijden. Meet hiervoor eerst de totale breedte van de muur en deel dit door de breedte van het behang. Je weet nu hoeveel banen we moeten gaan snijden. Meet vervolgens de hoogte van de muur en reken hierbij 10 centimeter extra. Dit zorgt ervoor dat je uiteindelijk niet te kort komt als het plafond of de vloer niet helemaal recht is.

Rol het behang uit op een behangtafel en snijd het behang op maat. Hiervoor is het handig dat je het behang eerst dubbelvouwt en vervolgens de vouwlijn doorsnijdt. Markeer telkens de bovenkant van de baan. Alle banen moeten in dezelfde richting worden gehangen. Tenzij dit op de voorschriften anders vermeldt staat.

Stap 4 – Muur voor de eerste baan inlijmen

Het is nu tijd om de muren in te gaan lijmen. Bij vliesbehang is het van belang om de lijm rechtstreeks op de muur aan te brengen. Hiervoor raden wij jou aan om gebruik te maken van Arte ClearPro of Topwall van Masureel behanglijm, afhankelijk van het merk behang dat je wilt gaan aanbrengen. Open de pot en roer deze voor gebruik goed door. Giet de lijm vervolgens in een vierkante verfemmer.

We gaan starten met de tweede baan (rechts naast de loodlijn). Lijm eerst de boven- en onderkant van de muur in met een behangkwast en lijm de volledige wand verder in met een behanglijmroller. Verdeel de lijm hierbij iets breder dan de totale breedte van de baan. Let op dat je de behanglijm egaal en voldoende dik op de muur smeert. Pas hierbij op dat je het er niet te dik op smeert. Je hebt dan de kans dat het behang te nat wordt en gaat bobbelen.

Stap 5 – Tweede baan plakken

Voordat we de tweede baan gaan plakken, rol je eerst een gesneden baan met de voorkant naar binnen op. Zorg er hierbij voor dat de markering aan het begin zit (buitenkant rol).

Let op: ga jij natuurmuurbekleding op vlies plaatsen? Kijk dan altijd goed naar de voorschriften van de leverancier.

Plaats de tweede baan vervolgens van boven naar beneden tegen de getekende loodlijn aan. Houd hierbij boven en onderaan een klein beetje overschot. Druk het behang zachtjes aan met een aandrukroller of een aandrukspatel. Let er hierbij op dat je eventuele blaasjes die onder het behang kunnen zitten verwijderd.

Duw de muurbekleding boven en onderaan stevig aan met een aandrukspatel. Zet het breekmes tegen de aandrukspatel en snijd de overtollige delen van het behang weg. Werk hierbij altijd met een scherp mes. Wij willen jou bij voorkeur aanraden om voor elk snijstuk een nieuw deel van het breekmes te gebruiken.

Stap 6 – Eerste baan plakken

We gaan nu de eerste baan in de hoek van de muur plakken. Uiteraard tegen de zojuist geplakte tweede baan aan. Herhaal hiervoor eerst stap 4 en lijm de hoek van de muur in met een behangkwast.

Plaats de eerste baan nu voorzichtig van boven naar beneden tegen de tweede baan aan. Houd hierbij opnieuw boven en onder een beetje overschot aan. Druk ook deze baan zachtjes aan met een aandrukspatel en druk de naad tussen beide banen aan met een naadroller.

Duw de muurbekleding boven, onderaan en in de hoek stevig aan met een aandrukspatel. Zet het breekmes tegen de aandrukspatel en snijd de overtollige delen van het behang weg . Werk hierbij altijd met een scherp mes. Wij willen jou bij voorkeur aanraden om voor elk snijstuk een nieuw deel van het breekmes te gebruiken.

Werk je met afwasbare muurbekleding? Zorg er dan voor dat je elke baan voorzichtig schoon wrijft met een spons en gewoon water. Je kunt hierbij ook eventueel het plafond, de vloer en plinten schoonmaken.

Stap 7 – Plak de overige banen

Nadat je de eerste twee banen hebt geplakt gaan we nu verder met de derde baan. Lijm hiervoor de muur opnieuw in zoals vermeld onder stap 4. Plaats de derde baan voorzichtig van boven naar beneden tegen de tweede baan aan en snijd ook hier de overtollige delen weg.

Controleer voor de zekerheid na drie banen of het resultaat van het behang goed is. Ga vervolgens op dezelfde manier verder met de overige banen. De hoek werk je weer af zoals je dit ook bij stap 6 hebt gedaan.

Op naar een prachtig eindresultaat!

Je hebt nu gelezen hoe je stap voor stap tot een mooi eindresultaat met een vliesbehang kunt komen. Neem de stappen rustig door of bekijk de instructiefilm hieronder en ga zelf aan de slag. Neem vooral de tijd en de ruimte, dit zorgt meestal voor het mooiste resultaat. Heb je vragen of twijfel je ergens over? Neem dan contact op met onze klantenservice en wij helpen jou graag verder.

Video instructie Vliesbehang aanbrengen op de muur

Direct starten?

Wil jij gelijk aan de slag? Dan adviseren wij jou de Arte ClearPro Behanglijm. Deze lijm wordt geadviseerd voor al het behang van Arte. 1 kg is nodig voor ongeveer 5 á 6 m2.

Toch persoonlijk advies nodig? Ik (Bram) of mijn collega’s helpen je graag!

Kom je er toch niet helemaal uit? Geen paniek! Wij bieden je graag ondersteuning zodat jij jouw nieuwe vliesbehang op de juiste manier aan kunt brengen op de muur.

Gerelateerde artikelen

  • Gratis verzending Gratis verzending
  • Persoonlijk advies Persoonlijk advies
  • Gratis achteraf betalen Gratis achteraf betalen
  • Showroom in Enschede Showroom in Enschede